luni, 7 noiembrie 2016

Uleiul de masline, un adevarat generator de beneficii pentru organismul nostru

Cu totii avem tendinta sa ne gandim ca uleiurile nu sunt bune pentru silueta sau ca fac rau inimii, insa uleiul de masline are multe efecte benefice.
Uleiul de masline contine grasimi nesaturare, cunoscute pentru actiunile benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Uleiul de masline, in dieta noastra, poate reduce riscul de a dezvolta boli de inima, poate reduce nivelul de colesterol si ajuta la scaderea tensiunii arteriale, insa, poate ajuta si la infrumusetarea tenului.ulei-de-masline
Iata cateva moduri in care uleiul de masline actioneaza:
1. Efecte antiinflamatorii
Unele tipuri de boli inflamatorii ale pielii includ psoriazis si dermatite atopice (eczemele si excesul de sebum). Uleiul de masline contine un compus numit olecanthal care are proprietatea de a stopa activitatea a doua enzime specifice (COX-1 si COX-2). O dieta care are la baza consumul a cca 50 grame de ulei de masline, zilnic, este egal cu aproximativ 10 % din doza de ibuprofen(ca antiinflamator), recomandata la un adult.
2. Protectie impotiva cancerului si a efectului de imbatranire
Antioxidantii din masline si din uleiul de masline au rol de aparare a organismului impotriva radicalilor liberi, molecule ce sunt afectate de expunerea la soare sau alte forme poluante din mediu. Radicalii liberi sunt raspunzatori de cresterea riscului de aparitie a bolilor cum ar fi cancerul (in special cel de piele), a cataractelo, a bolilor cardiovasculare si de imbatranirea celulelor. Pierderea de colagen si elastina duce la imbatranirea prematura a organismului (implicit a pielii), facand astfel din uleiul de masline o alegere buna in lupta contra acestui fenomen.
3. Efecte hidratante asupra buzelor
Daca ai senzatia unor buze subtiri, jupuite, predispuse la uscare, iti crapa des ,atunci cand sunt expuse la frig sau la un climat uscat, soare, vant, etc. si nu ai la indemana crema hidratanta, ei bine, uleiul de masline te poate ajuta. Se aplica un strat subtire de ulei pe buze, de cateva ori pe zi si poti obtine efectule unei creme de buze. Totusi, desi este un hidratant bun, este un ulei si poate provoca unele iritatii in jurul gurii.
4. Efecte antibacteriene
Daca sunteti ingrijorat in ceea ce priveste tratamentul cu antibiotice, care poate duce la slabirea imunitatii , atunci ganditi-va ca aveti in bucatarie un antibacterian. Uleiul de masline nerafinat, poate ajuta la tratarea infectiilor microbiene ale pielii. De fapt, un amestec de ulei de masline, miere si ceara de albine, ajuta la tratarea unor boli de piele, cum ar fi, eczemele, psoriazis, dermatita de scutec( la copii mici). Amestecul s-a demonstrat a fi util si impotriva stafilococilor si a candidei.
5. Reduce aparitia ridurilor, antioxidant
Uleiul de masline nerafinat este plin de antioxidanti. Dar printre acesti antioxidanti, exista unul cunsocut, squalene, un antioxidant care ajuta la prevenirea cancerului, dar si la reducerea efectelor de mancarime si piele crapata, ajutand la mentinerea unei bariere de umiditate in piele. Bonusul acestui antioxidant este faptul ca reduce riscul aparitiei ridurilor, teama majora a tuturor femeilor.
Cu alte cuvinte, uleiul de masline are cele mai multe efecte benefice dintre toate uleiurile cunoscute, iar ceea ce este interesant, este faptul ca il avem chiar langa noi…in bucatarie.
Sursa: www.grigiocakes.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu